فهرست مطالب
آرتروز ستون فقرات
کمر درد و آرتروز ستون فقرات از جمله علل اصلی ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی بیماران و سلامت هستند. با اپیدمی چاقی فعلی و کاهش امید به زندگی، تعداد موارد کمر درد همچنان در حال افزایش است. به دلیل پیچیدگی عصب دهی ستون فقرات و ساختارهای اطراف آن، تعیین علت کمردرد می تواند دشوار باشد.
همچنین پیچیده تر این است که چگونه تصویربرداری رادیوگرافیک از آرتروز ستون فقرات لزوما با درد مرتبط نیست و منجر به گزینه های درمانی میشود که ممکن است علائم را بهبود نبخشند.
آرتروز می تواند هر سطح مفصلی را تحت تاثیر قرار دهد. به احتمال زیاد بر مفاصل تحمل کننده وزن از جمله مفاصل ستون فقرات را بیشتر تأثیر می گذارد. از نظر عملکردی، ستون فقرات از طناب نخاعی محافظت می کند، تحمل وزن را حفظ می کند و تحرک را راحت می کند.
دژنراسیون یا فرسایش بافتی باعث ایجاد استئوفیت های مهره ای، استئوآرتریت مفصل فاست و باریک شدن فضای دیسک می شود. به طور خاص، استئوآرتریت ستون فقرات وجود دژنراسیون دیسک و تشکیل استئوفیت است.
علت آرتروز ستون فقرات
علائم آرتروز ستون فقرات
تشخیص
شرح حال و معاینه فیزیکی در تشخیص آرتروز ستون فقرات ضروری است. تشخیص افتراقی گسترده برای رد سایر علل تهدید کننده کمردرد حیاتی است.
آزمایش یا تصویربرداری پزشکی اغلب بخشی از ارزیابی آرتروز ستون فقرات است. علت کمتر شایع اما بالقوه شدید کمردرد شامل عفونت، نئوپلاسم، بیماری التهابی، میلوپاتی و آنوریسم یا برش آئورت است.
هنگامی که ظن زیادی برای عفونت احتمالی، نئوپلاسم یا نقایص عصبی مداوم و یا شدید مانند رادیکولوپاتی شدید کمری وجود دارد، بیمار نیاز به تصویربرداری پزشکی پیشرفته دارد. علل شدیدتر درد بیمار در جمعیت مسن تر شایع تر است.
فتق دیسک می تواند در تمام سطوح ستون فقرات رخ دهد، اما اغلب در قسمت های پایینی گردن و کمر رخ می دهد. ارزیابی زودهنگام در جمعیت سالمند با تصویربرداری پیشرفته برای درد مداوم توصیه می شود. تزریقها و بلوک ها با هدایت فلوروسکوپی استاندارد مراقبت برای تشخیص کمردرد با واسطه مفصل فاست هستند.
معاینه بالینی به رد بسیاری از علل مختلف درد ستون فقرات مانند نئوپلاسم ها، فتق دیسک و تنگی نخاع کمک می کند. با این حال، هیچ مانور معاینه ارتوپدی اثبات شده ای وجود ندارد که برای استئوآرتریت ستون فقرات تشخیصی باشد.
معاینه فیزیکی باید شامل بازرسی و لمس ناحیه درد باشد. علاوه بر این، تست دامنه حرکتی فعال و غیرفعال ستون فقرات نیز باید انجام شود. لوردوز (گودی) یا کیفوز(قوز) نیز باید بررسی شود. و نحوه راه رفتن و وضعیت بدن بیمار نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
درمان آرتروز ستون فقرات
درمان بدون جراحی آرتروز ستون فقرات
- ورزش
رژیم غذایی و مکمل های غذایی نیز در مدیریت آرتروز نقش دارند و باید با ورزش درمانی ترکیب شوند. چاقی یک عامل خطر برای آرتروز است. بنابراین، مدیریت وزن بسیار مهم است.
بسیاری از بیماران مبتلا به چاقی تحرک محدودی دارند که منجر به افزایش وزن بیشتر و بدتر شدن علائم آرتروز می شود. به ازای هر پنج کیلوگرم افزایش وزن، 36 درصد افزایش خطر ابتلا به آرتروز وجود دارد. مطالعات نشان داده اند که کاهش پنج درصد وزن بدن می تواند برخی از دردهای مفصلی را کاهش دهد.
- دارو
استامینوفن خط اول درمان برای کمر درد است. دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی اثرات متوسطی بر درد دارند و تأثیر کمتر بر عملکرد. دارو های ضد التهاب خط اول درمان دارویی برای کمردرد مزمن هستند. در صورت بی اثر بودن، ترامادول یا دولوکستین درمان خط دوم هستند.
- درمان شناختی رفتاری
- فیزیوتراپی
- طب سوزنی
- ماساژ
- درمان دستی ستون فقرات
- لیزر درمانی
زندگی با آرتروز ستون فقرات
سخن پایانی
آرتروز ستون فقرات باعث درد قابل توجه و کاهش کیفیت زندگی می شود. تشخیص و درمان سریع برای سلامت بیمار ضروری است. آموزش در مورد روند بیماری، عوامل تشدید کننده، علائم و نشانه ها برای نظارت و اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی از جمله کاهش وزن، تمرینات و تقویت عضلات ممکن است نتایج طولانی مدت را در بیماران مبتلا به آرتروز ستون فقرات بهبود بخشد.
تقریباً همه بیماران آرتروز می توانند از توانبخشی فیزیکی و فیزیوتراپی بهره مند شوند. شواهد فراوان نشان می دهد که ورزش درمانی مبتنی بر آب می تواند درد را کاهش دهد و عملکرد مفصل را بهبود بخشد. علاوه بر این، کاهش وزن نیز فشار وارده بر مفصل را کاهش می دهد.
بدون نظر