نویسنده: دکتر اسماعیل نوری

تزریق پلاسما به زانو

تزریق پلاسما به زانو یک نوعی درمان است که از خون بیمار برای ترمیم بافت‌ های آسیب دیده مفصل زانو استفاده می‌شود. فرآیند شامل خونگیری از بیمار، سانتریفیوژ و جدا کردن پلاسمای خون و پلاکت هست که در نهایت محلول پلاکتی تغلیظ شده بدست می آید، پلاکت تغلیظ شده به مفصل زانو و یا دیگر مفاصل بیمار تزریق می‌شود. این کار برای بازسازی و ترمیم بافت‌ های آسیب دیده مفاصل انجام می گیرد.

پی آر پی ، PRP ، پلاسما ، پلاکت و پلاسمای غنی از پلاکت نام های مترادف و معادل هم هستند و اغلب بجای هم بکار برده می شوند.

درمان با پی آر پی PRP

درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) یک درمان ترمیمی است که در سال های اخیر به ویژه در زمینه های پزشکی ورزشی و پوست زیبایی محبوبیت پیدا کرده است. این روش ابتکاری شامل خونگیری نمونه کوچکی از خون خود بیمار است که سپس این نمونه خون برای افزایش غلظت پلاکت ها و فاکتورهای رشد سانتریفیوژ می شود.

محلول PRP به‌دست‌آمده به ناحیه مورد نظر تزریق می‌شود و فرآیندهای درمانی طبیعی بدن را تحریک می‌کند و باعث بازسازی بافت می‌شود.
مزایای بالقوه درمان PRP بسیار زیاد است. برای ورزشکاران و افراد فعال، PRP را می توان برای تسریع در بهبود جراحات، مانند التهاب تاندون، کشیدگی عضلات و پارگی رباط استفاده کرد.

در حوزه زیبایی نشان داده شده است که PRP ظاهر خطوط ریز، چین و چروک و جای زخم را بهبود می بخشد و همچنین کیفیت و بافت کلی پوست را بهبود می بخشد.
یکی از مزایای کلیدی درمان PRP ماهیت اتولوگ آن است، به این معنی که در درمان از اجزای بیولوژیکی خود بیمار استفاده می کند. این امر خطر واکنش های نامطلوب را به حداقل می رساند و آن را به گزینه ای ایمن و قابل تحمل برای بسیاری از افراد تبدیل می کند. علاوه بر این، پی آر پی یک روش غیر جراحی است که معمولا با کمترین ناراحتی و زمان بهبودی سریع انجام می شود.

وجود شواهد کافی برای استفاده از پلاسما یا پی آر پی PRP برای بیماری های زیر :

 عدم وجود شواهد قوی برای توصیه PRP برای موارد زیر :

  • تاندونوپاتی روتاتور کاف شانه
  • استئوآرتریت یا آرتروز لگن
  • پیچ خوردگی مچ پا

 عدم کارایی PRP بر اساس شواهد کنونی :

  • تاندون‌پاتی آشیل
  • آسیب‌های عضلانی
  • شکستگی حاد یا جوش نخوردن شکستگی

تزریق پلاکت به زانو

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) درمانی است که از خون فرد برای درمان بافت های آسیب دیده استفاده می کنند. که به کاهش درد ناشی از آرتروز کمک می کند، اما تحقیقات بیشتری لازم است.

تزریق پلاسما به زانو یک درمان جدید برای مدیریت درد مربوط به آرتروز زانو است، ممکن است به یک گزینه درمانی ثابت و مفید برای آرتروز زانو تبدیل شود.

تزریق پی آر پی به زانو بیشتر برای استئوآرتریت زانو با تزریق خون غنی از پلاکت به مفصل زانو تزریق می شود تا آسیب بافتی موجود را بهبود دهد.

خون از چهار جز تشکیل شده است. قسمت مایع خون به عنوان پلاسما شناخته می شود. سه جز دیگر پلاکت ها، گلبول های سفید و گلبول های قرمز هستند. پلاکت ها نقش کلیدی در لخته شدن خون دارند.

در بیشتر موارد، به چندین تزریق در یک دوره زمانی نیز نیاز خواهید داشت. با پزشک در مورد PRP صحبت کنید. آنها می توانند به تعیین اینکه آیا این یک گزینه درمانی مناسب برای شما است یا خیر کمک کنند.

عوارض احتمالی تزریق پلاسما

عوارض جانبی تزریق پلاسمای غنی از پلاکت بسته به فرد ممکن است متفاوت باشد، تزریق پلاسما درمانی ایمن و بی خطر هست اگرچه ممکن است عوارض نادری رخ دهند:
درد خفیف، تورم و کبودی در محل تزریق که معمولا در عرض چند روز کاهش می یابد. برخی از افراد ممکن است دچار سفتی یا درد موقتی در ناحیه تزریق شوند.
عوارض جانبی نادری مانند عفونت یا آسیب عصبی ممکن است رخ دهد، اما این عوارض با تکنیک و مراقبت پزشکی مناسب غیرمعمول هستند. واکنش های آلرژیک به تزریق نیز بسیار نادر است.
به طور کلی، PRP یک روش نسبتاً ایمن با کمترین عوارض جانبی در مقایسه با درمان های تهاجمی تر در نظر گرفته می شود.

آماده سازی و تزریق پلاسما

درمان پی آر پی یک فرآیند سه مرحله ای است.

  • ابتدا پزشک مقدار کمی خون از بازوی شما می گیرد.
  • آنها نمونه خون را در یک سانتریفیوژ قرار می دهند تا اجزای آن جدا شود و یک سوسپانسیون غلیظ از پلاکت ها در پلاسما بدست آید.
  • پزشک زانو را بی حس می کند و PRP را به مفصل زانو تزریق می کند.

پس از استراحت کوتاه، می توانید به خانه بروید. یا ترتیبی دهید که شخصی شما را به خانه برساند، زیرا ممکن است بعد از تزریق درد و سفتی ایجاد شود.

پس از تزریق پلاسما به زانو (PRP) پزشک ممکن است چند نکته را توصیه کند.

  • در 3 روز اول هر 2 تا 3 ساعت به مدت 20 دقیقه روی زانو یخ بذارید
  • برای کاهش ناراحتی مسکن های بدون نسخه مصرف کنید
  • از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) خودداری کنید، زیرا ممکن است اثر تزریق پلاسما به زانو را کم کنند.
  • استراحت کافی داشته باشید و از فعالیت هایی که به زانو فشار وارد می کند خودداری کنید.
  • ممکن است برای چند روز به عصا یا دستگاه کمکی نیاز داشته باشید تا وزن بدنتان روی زانو دور فشار کمتری وارد کند.

حتما توصیه های پزشک متخصص را تا بهبودی کامل دنبال کنید.

آمادگی قبل از تزریق پی آر پی به زانوتزریق پلاسما به زانو

قبل از انجام تزریق پلاسما به مفصل زانو، باید برخی اقدامات و آمادگی‌ های لازم را انجام دهید. این آمادگی‌ ها شامل موارد زیر هستند.

  • در ابتدا با پزشک مشورت کنید و او را در جریان وضعیت خود قرار دهید. پزشک می‌تواند شما را ارزیابی کرده و تصمیم بگیرد که تزریق پلاسما مناسب است یا خیر.
  • به پزشک در مورد تاریخچه پزشکی، بیماری‌های قبلی، داروهایی که مصرف می‌کنید، حساسیت‌ ها و هرگونه مشکلات خونی اطلاع دهید. این اطلاعات به پزشک کمک می‌ کند تا از امنیت درمان اطمینان حاصل نمایید.
  • پزشک ممکن است توصیه کند که قبل از تزریق پلاسما داروی خاصی متوقف شود که شامل داروهای ضد التهاب، آسپرین و داروهای ضد لخته‌ است. از قبل با پزشک در مورد توقف داروها صحبت کنید.
  • در برخی موارد، پزشک ممکن است توصیه کند که قبل از پی آر پی حداقل چند ساعتی نخورید و ننوشید.
  • هر سوالی یا نگرانی درباره تزریق پلاکت را با پزشک مطرح کنید. پزشک می‌تواند در مورد فرآیند و انتظارات پیش از و بعد از تزریق PRP آگاه کند.
  • بعد از تزریق پلاسما به زانو به مدت کوتاهی نیاز به استراحت دارید. باید از قبل برنامه‌ ریزی کنید تا بتوانید بعد از تزریق استراحت کافی داشته باشید.

توصیه می‌شود که همیشه راهنمایی‌ ها و توصیه‌های پزشک متخصص را دنبال کنید تا فرآیند پی آر پی به خوبی انجام شود. بطور کلی تزریق پلاکت روشی ایمن و موثر برای درمان غیرجراحی آسیب‌ ها و بیماری های مفاصل بخصوص آرتروز می باشد.

سخن پایانی

تحقیقات نشان می دهد که پی آر پی ممکن است نسبت به سایر گزینه های درمانی برای آرتروز زانو مفیدتر باشد. یک مطالعه در سال 2021 نشان داد که تزریق پی آر پی هفتاد درصد موثر است. به احتمال زیاد تزریق های متعدد پی آر پی در طول زمان برای کمک به مدیریت آرتروز زانو مورد نیاز است.

روش درمانی پی آر پی به بهبود علائم مرتبط با آرتروز زانو کمک می کند. برخی از شواهد نشان می دهد که درمان با پی آر پی ممکن است به مدیریت درد مرتبط با آرتروز زانو کمک کند.

اگر پی آر پی را مد نظر دارید، آن را با یک پزشک در میان بگذارید و توصیه های او را دنبال کنید. به یاد داشته باشید، پی آر پی یک درمان تجربی و موثر است.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *